Která velikonoční šunka je nejlepší?

Chcete vědět, která velikonoční šunka je ta nejlepší? Pokud vám bude stačit srovnání čtyř druhů, tak prosím. Velký test slovenského „magazínu“ Nový čas vám možná cosi prozradí. Mě však tento jejich test nijak nenadchl. A výsledky? Vždyť posuďte sami.

Test se dělal krátce před Velikonocemi, kdy obchody doslova zaplavily různé druhy uzených šunek, rolovaných plec a všelijakých podobných „dobrot“. Bylo tedy z čeho vybírat. Proto je pro mě záhadou, proč vybrali právě tyto čtyři šunky. Že by cíleně?

Testování šunek

Nový čas si na svůj „velký test“ šunek přizval odbornici na zdravou výživu a hubnutí Kateřinu Skybovú. Vybrali již zmíněné čtyři šunky. Všechny čtyři vyrobili Slovenský výrobci. Dokonce dvě byly produktem stejného výrobce. Proto není divu, že se všechny na sebe podobali. A to nejen tvarem či obsahem masa, ale i seznamem použité chemie.

Dodám ještě, že obsah masa ve vybraných šunkách byl od 65 do 77%. Přičemž u nás v Bille nabízeli uzené rolky z vepřové krkovičky, plece i karé s obsahem masa dokonce jen 60%.

 katarina-skybova-test -šunky-sunka-maso
Autor: ik, Nový Čas

No ale pojďme k testu.

Paní odbornice všechny vzorky rozkrojila, uvařila i ochutnala. No a samozřejmě i zhodnotila. Její celkové hodnocení mi však připadalo přinejmenším zvláštní. Možná si to nechtěla s nikým rozházet. Tedy ani s výrobci, ani s prodejci a ani se zákazníky. Jinak by nemohla být ve svých vyjádřeních taková mírná.

Výsledky testu

O tom, která šunka je vítězem testu a tedy i ta nejlepší, jsme se vlastně ani nedozvěděli. Že jedna je slanější než druhá? Že jedna chutná výraznější a ta druhá méně výrazně? To jsme věděli i bez Nového času a jeho najaté odbornice. Ale že nejlepší šunka by měla být hlavně z masa a mělo by ho v ní být alespoň 90%, na to už test neupozornil.

A neupozornil ani na to, co si vlastně kupujeme. Pokud masová rolka obsahuje 77% masa, nebo některá dokonce ještě méně, což je potom ten zbytek? Co tvoří těch zbývajících 30, někde až 40%?

Podívali jste si někdy složení šunkového rolky? Podívali jste si, čím výrobci nahrazují maso?

Těch 30% tvoří totiž obyčejná voda. No ne jen voda! Aby z něj náhodou nevytekla, přidávají se k ní další chemické přísady. Většinou několik stabilizátorů, ze dva škroby na zahuštění, zvýrazňovač chuti (náš oblíbený glutamát), antioxidanty a neodmyslitelný konzervant E250.

Čím je podíl masa nižší, tím je množství vody výše. A s ní i chemických látek.

A toto, prosím pěkně, vyrábějí naši i slovenští výrobci. Kde je tedy ta slibovaná kvalita? Ještě stále máte pocit, že pouze polské potraviny jsou nekvalitní?

Jaký měl vlastně smysl tento „velký test“ Nového času? Dá se mu vůbec věřit? Kdo zaplatil tuto jakože odbornici, aby šunky plné vody chválila? Místo toho, aby lidi varovala před takovými výrobky, které poškozují jejich zdraví, jen konstatovala, že mají masovou chuť a některé kašovitou konzistenci.

A to, že všechny čtyři vzorky byly od slovenského výrobce, byla také náhoda? Nebyla to náhodou levná reklama? Protože pokud taková odbornice tvrdí, že 77% masa stačí k tomu, aby šunka byla kvalitní, zřejmě lepší nejedla. Nebo jen vybraní Slovenští výrobci šunkovou rolku s vyšším podílem masa nedělají? No co už, asi třeba bylo zpropagovat to, co už vyrobili? Nebo?

P.S. Kdybyste si chtěli koupit uzenou rolku s podílem masa až 96%, bude vás to stát trochu námahy, ale věřte mi, sehnat se dá. I když obsahuje také nějaké přídatné látky, jejich množství je však 10krát nižší než v testovaných Slovenských šunkách. A to už je pořádný rozdíl. Co říkáte?

Informace jsem čerpala z http://www.cas.sk/clanok/246719/velky-test-noveho-casu-ktora-velkonocna-sunka-je-najlepsia.html

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..