web analytics
Lis 152016
 

Podzim je obdobím sklizně ovoce a jeho uskladněním na později. Proč? Protože pokud ho neprodukujete na prodej, reálně většinou nejsme schopni sníst tolik ovoce, kolik ho je najednou k dispozici. Řešením je ho uskladnit a zkonzumovat později, v zimě či na jaře. Ale hodně ovoce vyžaduje hodně prostoru. Proto kromě konzervace a nakládání či vaření povidel se hodně ovoce suší. Jak dlouho vydrž a kolik ho můžeme najednou sníst?

Sušení ovoce je v našich končinách tradiční metoda zužitkování přebytků úrody. Nejznámějším ovocem, používaným na sušení, jsou jablka a hrušky. Suší se poměrně snadno, nakrájené na plátky nebo měsíčky. O něco pomaleji a obtížněji se suší švestky a meruňky. Ze zeleniny se nejvíce suší rajčata.

Ovoce sušením ztrácí vodu, ale zachovávají se vitamíny, vláknina, ovocný cukr. Optimální teploty pro sušení ovoce jsou v rozmezí 50 až 70 °C. Sušit můžeme na plechu v troubě sporáku, v elektrické sušičce nebo solárních sušičkách. Podle druhu ovoce se sušením ztrácí až 80% hmotnosti původních plodů.

jablíčka

Takže pokud sníme půl kila sušených jablek, což není žádný problém, jako kdybychom snědli dvě a půl kila čerstvých jablek. Co se vlákniny, vitamínů a cukru týče, samozřejmě. A co to s námi udělá?

Taková dávka cukru nás nabudí a také nám zamává s glykémií našeho těla. A vláknina v sušených plodech začne nabobtnávat, nabírat vodu. Odkud ji vezme? No přece z našeho těla. Břicho se nám trochu nafoukne, jako kdybychom opravdu snědli dva a půl kila jablek 😉 Může nás trochu bolet.

To ale není nejvážnější problém. Tím je ta chybějící voda z těla. V některých orgánech může chybět.

Takže byste neměli zapomínat poté, jak schroustáte celou misku sušených jablek nebo hrušek, dobře se napít čisté vody. Neuděláte špatně, pokud si dáte doušek vody i mezi jednotlivými sousty. Spíše si tak zaplníte žaludek, ukontrolujete množství sušených plodů, na kterých si pochutnáváte a nemusíte se obávat trávicích obtíží.

Kolik tedy toho sušeného ovoce najednou můžeme sníst, aby nám nebylo špatně?

Tak, jak to platí i u jiných pokrmech, každému člověku by za normálních okolností mělo stačit tolik jídla, kolik se mu vejde do dlaní. Já vím, je těžké odolat takové chutné a sladké pochoutce, jakou jsou sušené jablíčka z vlastní zahrady. Ale pamatujte. Pokud si dáte hodně sušeného ovoce před spaním, ráno se vzbudíte neskutečně hladový!

Proč?

Pro vysoký obsah cukru v sušených plodech. Večer se vám prudce zvýší hladina cukru, během spánku vám zase cukr v krvi klesne a ráno po probuzení vaše tělo registruje prudký pokles hladiny cukru v krvi, tělo vydává povel „jsem hladové“.

Takže opatrně se sušenými jablky nebo hruškami. Jsou chutné a zdravé, ale všeho s mírou.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)