web analytics
Čvc 132012
 

I vy s nadšením papáte jogurty, neboť jsou zdravé? Vždyť kdo by se nechtěl dožít vysokého věku a ještě k tomu ve zdraví a pohodě? Kdo by nechtěl mít dobré trávení bez nadýmání či silnou imunitu? Jenže pozor! Vše může být jinak.

Jogurt je kysele mléčný výrobek a vznikl vlastně náhodou. Pravděpodobně na území dnešního Bulharska. V období před pár sto, možná tisíci lety, když ještě neměli ledničky a teplota vzduchu nejednou přesahovala 40 stupňů Celsia, čerstvě nadojené mléko vydrželo jen chvíli. Pak se srazilo. Zkyslo. Tuto reakci způsobily bakterie, které se přirozeně v mléce vyskytovaly. A tak lidem nezbylo, jen se přizpůsobit a vypít ho i v této podobě. Zda jim chutnalo, to nevím, ale podstatné je, že byli zdraví a dožívali se vysokého věku.

Vědci nad tím dlouho spekulovali. No a asi před sto lety na to přišli. Jistě už víte. Jsou to živé mléčné kultury. A nejprospěšnější jsou právě ty, které se vyskytují v mléce skotu chovaného na území Bulharska.

Působení jogurtů

Patří sem bakterie rodu Lactobacillus a Streptococcus. Oba tyto rody mají několik druhů. Nejznámější, které tvoří základ i dnes používané tzv. jogurtové kultury jsou Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophillus. Jejich společnou vlastností je, že rozkládají mléko na jednotlivé složky a tím usnadňují jeho trávení.

jogurty

vzorku jsem koupila v jedné prodejně

Co na jogurty Ájurvéda?

Tato stará věda o životě doporučuje jogurt jako prostředek na posílení zdraví. Je stravitelnější než samotné mléko a pokud je čerstvý, tak do dvou dnů, je zásadité povahy. Poté, co kysne, stává se kyselinotvorným. Je zdrojem vápníku a vitamínů skupiny B. Dodává střevní floře užitečné bakterie, které napomáhají při vstřebávání potřebných živin. Výborný je hlavně v létě, protože ochlazuje. Podávat by se měl před západem slunce. Jogurt však zvyšuje tvorbu hlenu, dokonce více než samotné mléko, proto se nedoporučuje jeho konzumace při nachlazení a kašli. Vždy by se měl jíst s trochou soli, případně kmínu. Na sladko je dobré přidat med nebo nerafinovaný cukr.

Pro léčivý účinek je vhodný bílý, neochucený jogurt s živými mléčnými bakteriemi, připravený ze syrového, maximálně ještě pasterizovaného mléka. Přidáním cukru se zhorší jeho stravitelnost i vstřebávání vápníku a vitamínů.

Poctivý jogurt si dnes doma vyrábí málokdo. Přitom, podle mých informací, to není vůbec složité. Převařit mléko, zchladit, přidat bílý jogurt kvůli živé kultuře a čekat. To je vše. Jenže kdo by to jedl, takové „obyčejné“. A tak přichází na řadu cukr, ovoce či různé ořechy. No dobře, i tak je to vždy lepší než si koupit sladký „chemický mix“ z obchodu.

Podle čeho vybírat?

Kritérií může být několik. Známá na Slovensku mi řekla, že ona kupuje „zvolenský, protože je náš“. Doslova „zpoza kopce“. Její kamarádka zase kupuje Rajo, je „také náš a chutná jim“. No a v obchodě jsem viděla paní, která chytila ​​kelímek do ruky a potřásla ním. Prý: „Když je hustý, bude určitě i dobrý.“

Dá se však na toto spolehnout? V případě neochuceného bílého jogurtu ano. Jinak v žádném případě. Bílý jogurt nesmí obsahovat nic jiného kromě mléka, smetany a živých jogurtových bakterií. Zde se rozhodujete podle požadovaného obsahu tuku. Smetanový ho má více.

U ochucených jogurtů je to složitější. Ty jsou častokrát jen směsí zahušťovadel, barviv a konzervantů. Čest výjimkám. Zde se bez čtení složení výrobku neobejdete.

vítězné jogurty

vítězové mého soukromého testu

Moje zjištění o jogurtech

Abych byla co nejvíce v obraze, nakoupila jsem domů pár vzorků ochucených jogurtů a jeden bílý, ať má i ten šanci. Při jejich výběru a studiu složení jsem strávila v Bille přes půl hodiny. Podotýkám, že cena při mém výběru nebyla vůbec rozhodující. Šlo mi o kvalitu. A tu vám, v případě jogurtů, nezaručí ani známá značka výrobce ani reklama.

Důležitým ukazatelem kvality je, podle mě, obsah modifikovaného škrobu, který slouží jako zahušťovadlo. Pokud by bylo v jogurtu dostatek jogurtových bakterií, jejich působením by byl i dostatečně hustý. Ale jelikož není, výrobce ušetřil, musel na zahuštění přidat modifikovaný škrob. Nehledě na dlouhodobé účinky takového škrobu v těle, jedno je jisté. Kvalita jogurtu je nízká.

Dalším znakem kvality je použití glukózo-fruktózový sirupu jako náhrady za bílý cukr, sacharózu. Sirup je podstatně levnější, protože vzniká jako meziprodukt při výrobě samotné sacharózy. Jeho sladivost je zhruba o 30% vyšší než u bílého cukru. Jeho dlouhodobé působení v těle je ale sporné. Každopádně jeho použitím snížil výrobce své výrobní náklady.

Použití kyseliny citrónové a jejích solí považuji také za velké mínus. Podle mých zjištění jsou specialitou zvolenských jogurtů. No najdete je i v Rajo klasik. V popisu citrátu vápenatého (E333) se uvádí, že upravuje kyselost a může sloužit jako zdroj vápníku. No pěkně. A nemělo být zdrojem vápníku mléko nebo smetana?

Příjemným překvapením pro mě bylo zjištění, že i mezi jogurty, na které běží televizní reklama, se najde opravdu kvalitní výrobek. Z mých vzorků to byl Danone Dobrá Máma jahodová. Na můj vkus možná až příliš sladký, ale jen cukrem. Žádný sirup ani zahušťovadlo. Ani zde se však na známou značku nedá na 100% spolehnout. Stačí si prohlédnout složení vedlejšího kelímku s jinou příchutí. Úplně jiné složení, včetně zlepšovátek.

Ani obsah probiotických bakterií není standardem. Pochlubit se jimi mohou jen některé jogurty. Takový Lactobacillus acidophillus a Bifidobacterium jsem objevila v Kauflandu. V jogurtech jejich privátní značky MILBLU. Navíc neobsahovaly žádné konzervační látky. Dokonce ani žádný škrob či glukózo-fruktózový sirup. Tyto se určitě vyplatí koupit.

Rada na závěr

Pokud máte rádi jogurty, nemáte problém s nadměrnou tvorbou hlenů, a chcete si dopřát trošku vápníku, nejlepší volbou je udělat si jogurt doma z kvalitního čerstvého mléka. Pokud tuto možnost nemáte nebo se vám jednoduše nechce, dobrou alternativou je bílý jogurt. Můžete si ho doma doplnit džemem, medem nebo oříšky. Vyhnete se tak zbytečné chemii. Ze slazených jogurtů se dá také vybrat, alespoň menší zlo, jen je třeba číst složení.

A co se týče výběru podle výrobce? Kdyby všichni naši výrobci vyráběly jogurty bez zahušťovadel, regulátorů kyselosti a levných náhrad cukru, s velkou radostí bych je svým nákupem podpořila. Jelikož tomu tak není, dávám přednost jen některým (značky MILBLU a Danone).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 200 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

  Jeden komentář na “Jogurt – symbol zdraví a dlouhověkosti”

  1. WordPress 3.5.1 WordPress 3.5.1
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/3.5.1

    […] Jedna odpověď by mohla znít: „Levný“. Druhá zase: „Zdravý“ a třetí: „Chutný“. A protože je možné koupit i takové, které splňují všechny tři podmínky, těžko se mi chápe, proč dnes zase v potravinách maminka své děti počastovala sice chutným, ale vůbec ne levným a už načisto ne zdravým jogurtem? Nebo má tolik peněz na léky, že si to „může dovolit“? Jaký tedy jogurt kupovat? […]

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..