Jahodový džem se stévií

jahody

Už roky jsem nevařila jahodový džem. Popravdě, nebylo z čeho. Veškerou úrodu jsme většinou stačili sníst nebo nanejvýš odložit z ní cosi do mrazničky jako chutnou dřeň. Jenže letos úroda jahod předčila všechna má očekávání a tak došlo i na džem. Slazený čím jiným než stévií.

Deštivé počasí v minulých dnech ne všem rostlinám pomohlo. Jahody jsou však, zdá se, světlou výjimkou. Takovou úrodu jsem snad za celé roky v mé zahradě nikdy neměla. No protože sluníčka zas až tolik nebylo, plody jsou sice velké a voňavé, no málo sladké. No a kyselý jahodový džem, to fakt není ono. Proto mě napadlo, že použiji na oslazení místo cukru steviový koncentrát. I když bude džemu o trochu méně, protože však cukr dá nejen sladkost, ale také objem, v konečném důsledku bude džem o něco zdravější. A ušetříme i nějaké ty kalorie.

můj jahodový džem
vaření džemu u nás doma

První dávkou jahod byl takový „malý“, asi desetilitrový kbelík. Přivezla jsem ho ze zahrady večer kolem sedmé. Kdyby nebylo mé dcery, asi bych s touto masou ovocného materiálu strávila celou noc. No díky její vydatné pomoci při čištění i vážení jahodové hmoty jsme vaření džemu zvládli za několik hodin.

Rychlý džem s Gelfixem

Vím, že ten nejlepší džem vařily naše babičky. Poctivě po částech nechávali odpařit vodu až vznikla hustá masa. Jenže dnes, bohužel, nemáme tolik času. A přiznám se, že ani trpělivosti. Proto i u nás doma používáme na zahuštění želírovací přípravek. A přestože někdo může namítat, že je to nepřirozené, má to své výhody. Kromě toho, že tímto způsobem ušetřím kopu času, výsledný džem má krásnou barvu i vůni. Kratší dobou varu se ušetří i nějaké ty vitamíny. A navíc máte jistotu, že se vám džem nezkazí a vaše práce nevyjde nazmar.

Místo cukru stévie

 hotový džem
hotový džem

Z mého „malého“ kbelíku jahod bylo věru skoro pět kilo poctivého přetlaku. Doma jsme však měli různé želírovací přípravky. Některé předepisovali na kilo hmoty i kilo cukru, jiné jen půl kila. Po přepočtu nám ale vyšlo, že bychom potřebovali přidat tři kila cukru. „Jenže v čem to pak budu vařit?“, kladla jsem si zásadní otázku. Vždyť takové množství se mi nevejde ani do toho největšího hrnce, jaký doma máme. Jediným řešením bylo přidat místo cukru steviový koncentrát. Tak jsem místo dvou kil cukru navážila asi osm gramů steviového prášku a bylo po problému.

Džem jsme pak uvařili podle tradičního návodu. Minutu bez cukru a dalších pět minut s cukrem. Z celé dávky nám vyšlo třináct skleniček.

Džem jsme vyzkoušeli už na druhý den. Ochutila jsem jím obyčejný bílý jogurt. A výsledek? Vyrobila jsem úžasný jogurt našeho dětství. Jahodový ve skleničce. Taky se na něj pamatujete?

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..