web analytics
Úno 182014
 

Pokud potřebujete natřít dětem chlebíček k snídani či na svačinu, hodí se na to cosi dobře roztíratelné. Buď nějaká pomazánka nebo třeba tavený sýr. Jenže ten, co dostat koupit běžně v obchodě, plný chemických tavicích solí, není tím pravým ani pro dospělé, natož pro děti. Pokud vám však konzistence a chuť takového sýra vyhovuje, dokážete si ho vyrobit i doma. Použít přitom můžete suroviny, které jste si třeba i sami vyrobili. Například domácí tvaroh.

 

Základem pro výrobu domácího taveného sýra je tvaroh. V jednom z minulých článků jsem takový postup výroby popisovala. Jenže tehdy jsem použila tvaroh koupený v obchodě. Balený ve vaničce po 250 g. Nejprve jsem ho v misce smíchala s 1 KL jedlé sody a po desetiminutovém stání jsem ho začala ohřívat na pánvi s nepřilnavým povrchem na troše másla. Výsledný produkt však neměl konzistenci taveného, ale rovnou plátkového sýra. Přesto byl vynikající.

Základem je tvaroh . A ten domácí je nejlepší

domácí tvaroh

domácí tvaroh

Dnes jsem dělala tavený sýr znovu. Místo tvarohu ve vaničce jsem však použila tvaroh domácí. Ten jsem získala mírným ohřátím zkyslého mléka z mlékomatu. Mléko z automatu je na výrobu domácího tvarohu přímo ideální. Mým zdrojem takového mlíčka je pojízdný mlékomat. Ale protože v našem městě se nic podobného nevyskytuje, na mé štěstí mám dobrou tchyni na vesnici a ta mi mléko vždy zajistí. I když se doporučuje takové mléko před požitím převařit, já to nikdy nedělám. Pokud je sladké, využívám ho na vaření a do kávy. Když už je mírně nakyslé, ve skleněné nádobě ho nechám na stole při pokojové teplotě tak dva tři dny zkysnout. Kyselé mléko pak už jen mírně ohřeju a ono se krásně srazí. Vznikne fantastický domácí tvaroh a syrovátka. Tu ještě teplou vypiju a tvaroh použiji na nudle, do koláče nebo, jak dnes, pro výrobu taveného sýra. Ani kapka mléka tak nepřijde nazmar.

Tavený sýr snadno a rychle

taveňák bez tavení

taveňák bez tavení

Dnes jsem tedy jako základ pro tavený sýr použila domácí tvaroh. Bylo ho asi 300 g. Nejprve jsem ho v misce smíchala s 1 lžičkou jedlé sody. Mělo to stát cca 10 minut. Jenže já šikovná, jsem pro vás psala nový článek a tak jsem si až po dobré půlhodině vzpomněla, že však mám v kuchyni rozdělaný tvaroh a třeba ho ještě „roztavit“ na pánvi. Jdu se tedy podívat, co se s ním děje a co nevidím? Tvaroh se už na sýr „přetavil“ sám. A ta konzistence. Neuvěřitelné. Vypadalo to, jako kdybych vytlačila Karičku z střívka. Paráda. Chuti jsem ještě trochu pomohla. Ale jen špetkou soli a mleté ​​červené papriky. S čerstvým kváskovým chlebem chutnal úžasně.

domácí tavený sýr

úžasný tavený sýr

Pokud se i vy odhodláte udělat si tavený sýr doma, nejen že ochráníte vaše tělo před působením zbytečné chemie, ale přidáním vámi oblíbeného koření získáte jedinečnou pochoutku, kterou byste v obchodě jen těžko sehnali.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)