Dobrota a dobrota

Tak jsem si včera vyšla na malý nákup do Lidlu. Mám to nejblíže a kromě toho ve čtvrtek mívají nové letáky. A přestože nekupuji akční zboží jen proto, že je právě v akci, sem tam se za dobrou cenu dají koupit i kvalitní věci. Včera jsem měla v plánu koupit hlavně banány. Oblíbenou svačinu mého přítele. Vedle toho jen pár drobností. V regálu s mléčnými výrobky jsem však uviděla tvaroh s ořechy. V akci.

Tento ochucený tvaroh jsem si ráda kupovala v době, kdy jsem dvakrát týdně chodila na zumbu. Po cvičení mi dobře padlo doplnit cukry i kvalitní bílkoviny. Jelikož tuku obsahuje minimum, zdál se mi ideální potravinou pro tento účel.

No můj zdravotní stav mi před rokem trochu zkomplikoval situaci. Kvůli problémům s plotýnkami jsem musela s cvičením v tělocvičně přestat. A tak jsem přestala kupovat i ochucený tvaroh. Ne, že bych tvaroh od té doby nejedla, to ne. Jen jsem si začala kupovat ten obyčejný. Bez příchutě. Mám tak více možností, jak ho ochutit. Zda na slano nebo na sladko.

tvaroh s ořechy Včera mi po velmi dlouhé době znovu padl do oka tvaroh ochucený. Červená cedule s nápisem „Akce“ udělala své a tak jsem po něm sáhla. První, co jsem však udělala, už víceméně automaticky, bylo, že jsem si přečetla složení. A zůstala jsem nemile překvapená. Tvaroh, co mi tak chutnal, obsahoval modifikovaný kukuřičný škrob a glukózo-fruktózový sirup.

Ten sirup bych možná pochopila, je levný, sladší než klasický řepný cukr. Je ho potřeba málo a výrobce ušetří. Nebo vlastně více vydělá. Nikoho ale nezajímá, jak se tento sirup v našem těle chová. Že díky němu se velmi snadno přibírá. Jelikož není zdrojem signálu pro tělo, že je syté. Ale to jen na okraj.

Co však nechápu, je přidání modifikovaného škrobu. To jakože ten tvaroh je málo hustý, že je ho potřeba uměle zahustit? A není v něm náhodou více vody než toho tvarohu? No nevím. Každopádně tento tvaroh jsem nekoupila. Když budu mít chuť na tvarohový pamlsek, koupím si zase tvaroh obyčejný. Ve vaničce. Ochutíme ho třeba domácím pečeným čajem.

italská rajčatová omáčka Od regálu s mléčnými výrobky jsem se vybrala k pokladně. Už jsem byla skoro tam, když tu najednou. Zboží v akci. Ale jaký! Originální rajčatová omáčka „Sugo di pomodoro“. Vyrobena v Itálii. A složení? Krájená rajčata 80%, rajčatový protlak 9%, olivový olej, červená paprika, česnek, cukr, jedlá sůl, petržel, chilli paprika.

Žádný škrob. Žádný glukózo-fruktózový cukr. Je to možné? Dá se to vůbec takto vyrobit? No jak vidíte, dá.

I když jsem neplánovala koupit zrovna rajčatovou omáčku, koupila jsem ji. Vždyť ji už znám. Kromě toho, že má dobré složení, i výborně chutná. A když o víkendu budu zase něco psát, času na vaření až tak mnoho nezůstane. Zařídím to jednoduše. Uvařím špagety, zaliju omáčkou a bude jídlo hotové.

A teď ať mi někdo řekne, že se nedá koupit kvalitní zboží. Že je vše jen samá chemie. Že není z čeho vybrat. A že na něco i tak musíme zemřít. Tak to mám nejraději. Výmluvy.

A co takhle začít číst složení? Naštěstí si stále máme z čeho vybírat.

2 komentáře “Dobrota a dobrota

  1. Google Chrome 24.0.1312.57 Google Chrome 24.0.1312.57 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.17 (KHTML, like Gecko) Chrome/24.0.1312.57 Safari/537.17

    Len ja mam obavu, ze sa uz v zlozeni nepise cela pravda.
    Ked si pozriete napr. lubovolny biely jogurt z retazcov, ci uz kaufland alebo cba, tak nikde nie je napisany ze obsahuje modifikovany skrob. A ked si pozriete „ten isty“ jogurt od toho isteho vyrobcu ale uz dodavany pod znackou vyrobcu tak skrob tam je. A tu ja prestavam chapat.

  2. Google Chrome 31.0.1650.57 Google Chrome 31.0.1650.57 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.57 Safari/537.36

    kazdy cukr je sra*ka a po cviceni se mu vyhejbejte! pri vydatnem cviceni spalite cukry (rychla energie) a po cviceni se telo dostava do ketozy z nedostatku cukru a pali tuky. po cviceni je nejlepsi cistej protein 😉

Napsat komentář: -Ni¨ght Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..