web analytics
Úno 082014
 

Spousta z nás nadává na kvalitu pečiva a chleba. Přestože v supermarketech a hypermarketech máme obrovský výběr různých druhů, málokteré pečivo a chléb dokáže splnit naše požadavky. Ty přitom nejsou nijak přehnané. Chceme, aby pečivo bylo chutné, dobře propečené, vydrželo a nebylo plné nejrůznějších přídavných látek.
 

Jezte vlákninu

Jak si v supermarketu vybrat chleba a pečivo? Na co především klást důraz? Specialisté na výživu doporučují volit spíše žitný chléb a pečivo. Právě žitné pečivo zaručuje více vlákniny, ale také minerálů a vitamínů. Také bývá chutnější a tak rychle se nekazí. Právě obsah vlákniny bychom měli při svém výběru pečiva co nejvíce zohledňovat. Vláknina zasytí lidské tělo, proto je nezbytná při hubnutí. Zároveň pomáhá snížit glykemický index, cože je důležité nejenom pro diabetiky, ale i pro lidi, kteří se snaží shazovat přebytečné kilogramy. Má příznivý vliv na cholesterol a hladinu cukru v krvi. Navíc čistí střeva, čímž pomáhá proti zácpě a funguje zároveň i jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Doporučuje se sníst asi 25 gramů vlákniny denně. Pečivo s obsahem vlákniny by mělo v sobě mít asi 6 % vlákniny.

Chyby při výběru v supermarketu

Jakých chyb se dopouštíte při výběru pečiva? V následujícím přehledu si popíšeme, k jakým omylům při výběru pečiva dochází. Pokud po přečtení zjistíte, že jste podlehli většině, nebo dokonce všem těmto trikům, nebuďte zklamaní. Výrobci velmi dobře vědí, co je momentálně ve stravování „in“ a velmi rychle se tomu přizpůsobují. Jako zdravé výrobky vám pak servírují různé věci, které toho se zdravou výživou nemají bohužel příliš mnoho společného. Vy, zmasírovaní reklamami a propagací zdravé výživy potom snadno naletíte. Obvykle totiž netušíte, co se pod tím či oním výrobkem vlastně skrývá. Snadno tak naletíte. Pokusíme se vám pomoci, aby se to už víckrát nestávalo.

pecivo

Omyl: Tmavé rovná se celozrnné
Především žijete v omylu, že tmavé pečivo je zdravé. Tmavou barvu pečiva totiž považujete automaticky za záruku celozrnnosti, což ovšem v mnoha případech není pravda. Často jde buď o obarvené pečivo z bílé mouky, nebo pečivo žitné, nikoli ovšem celozrnné.
Chyták: tmavá barva – zákazník si asociuje: Je to celozrnné, zdravé.

Omyl: Posypané semínky znamená celozrnné
Uvidíte-li pečivo posypané nějakými semínky, lhostejno jakými, automaticky předpokládáte, že jde o pečivo celozrnné. To je chyba. Většinou je upečené z bílé mouky a jenom na povrchu posypané pro ozdobu a hlavně zmatení zákazníků.
Chyták: posypání semínky – zákazník si asociuje: Jsou tam semínka, bude to celozrnné.

Omyl: Cereální tedy celozrnné
Také je třeba dávat pozor na to, že cereální neznamená celozrnné. Cereální znamená, že jde o výrobek z mouky, ovšem celozrnné, že při výrobě byla použita celá obilka, tedy nedošlo k odstranění otrub.
Chyták: cereální versus celozrnné – zákazník často nezná přesně význam obou slov, a tak si je spojuje dohromady

Omyl: Vícezrnné považujete za celozrnné
I tentokrát vás zklameme. Když si vyberete vícezrnné pečivo, ještě to vůbec nemusí být pečivo vyrobené z celozrnné mouky. Označení vícezrnné vám jenom signalizuje, že při přípravě bylo použito více druhů mouky, například žitné, ovesné a pšeničné. O celozrnnosti ale vůbec nemusí být řeč.
Chyták: vícezrnnost – zákazník si asociuje, že vícezrnné je totéž, co celozrnné, nebo je to dokonce ještě lepší, vždyť je tam těch zrn přece víc!

Pozor na kaiserky

Velmi klamavým zbožím jsou dnes velmi oblíbené kaiserky, které většinou nemají s celozrnnou houskou nic společného. Jenže na první pohled se zdá, jakoby celozrnné byly. Jsou tmavé barvy a navrchu mají nějaká semínka. Tedy pozor! Pokud chcete celozrnné pečivo, velmi pečlivě vybírejte a nenechte se nachytat!

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)