web analytics
Čvn 092014
 

Maso je v oblasti výživy stále skloňovaným pojmem. Především je třeba zdůraznit, že maso je třeba konzumovat, ačkoli s námi mnozí vegetariáni či vegani nejspíš nebudou souhlasit. Pro člověka je maso důležité, protože obsahuje pro život důležité bílkoviny. Ale jaké maso jíst a v jakém množství, to už je podstatně složitější otázka.

 

Nejzdravější maso: Záleží na úhlu pohledu

Říci, jaké maso je nejzdravější není tak jednoduché, jak se může na první ohled zdát. Prvním hlediskem, ze kterého můžeme maso posuzovat, je obsah tuku. Z tohoto pohledu se jako nejzdravější jeví maso rybí, a to méně tučných ryb jako je například pstruh. Malé množství tuku obsahuje také kuřecí a krůtí maso, kvalitní libové hovězí. Poslední je ve výčtu maso vepřové, kterého bychom se sice neměli vzdávat úplně, ale měli bychom si vybírat jenom libové kousky. Pokud maso hodnotíme nikoli z pohledu obsahu tuku, ale z hlediska výživových hodnot, pak vítězí maso rybí. Zaměříme-li se na otázku z jaké produkce je maso nejlepší, potom jednoznačně vede maso z ekofarem, kde nehrozí, že se budete vykrmovat masem, ve kterém budou zbytky hormonů, antibiotik atd. Zdejší zvířata se pasou na pastvinách, dostávají krmivo, které není dopováno chemickými hnojivy apod. V klasických velkochovech se můžeme setkat s tím, že maso je dopováno antibiotiky a růstovými hormony, dále látky, které vznikají stresem zvířat apod. Proto nemůžeme toto maso považovat za úplně nejzdravější.

Ryby obsahují mastné kyseliny

Pojďme se podívat, jaké výhody mají jednotlivé druhy masa. Rybí maso na pomyslném žebříčku výživových hodnot vítězí proto, že obsahuje nejvíc živin. Kromě bílkovin jsou to také vitamíny, jód, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Právě rybí tuk je zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Snižují riziko srdečních chorob a nemocí krevního oběhu, jsou důležité pro vývoj mozku a zraku. Dále je rybí maso zdrojem vitamínů A a D. Mezi ryby s největším obsahem tuku patří losos, sleď, tuňák, makrela. Kromě toho jsou ryby i zdrojem železa a aminokyseliny tryptofanu, která ovlivňuje naši náladu., protože se v těle přeměňuje na serotonin, který se považuje za hormon dobré nálady. Z výše uvedeného vyplývá, že bychom ryby měli do svého jídelníčku zařadit alespoň jednou týdně. To platí i pro těhotné ženy, které by ovšem měly být opatrné na mořské ryby, ve kterých se usazují těžké kovy.

Kuře pomáhá udržet hladinu krevního cukru

Velmi zdravé je rovněž kuřecí maso. Je vynikajícím zdrojem bílkovin. Má nízký obsah tuku, takže je dobré ho konzumovat, pokud se snažíte zhubnout. Najdete v něm také niacin, vitamín skupiny B podporující uvolňování energie ze sacharidů a zároveň napomáhající udržovat hladinu krevního cukru. Niacin tuto funkci zajišťuje společně s vitamínem B6. Dále v kuřecím mase najdeme i fosfor nezbytný pro správnou stavbu kostí a zubů. Mezi další prvky patří draslík, železo nebo dusík. Kuřecí maso obsahuje málo tuku. Pokud chcete množství konzumovaného tuku ještě snížit, jezte kuře bez kůže. Právě v kůži se totiž skrývá velké množství tuku. Velmi příznivé výživové hodnoty a nízký obsah tuku má také krůtí maso. Naproti tomu byste se měli vyvarovat kachen a hus, ty si dát pouze výjimečně vzhledem ke skutečně vysokému obsahu tuku. Trochu nedoceňované zůstává bohužel maso králičí, které je velmi dietní.

kotlety

Hovězí se stává zdrojem minerálů

Ve vašem jídelníčku by nemělo chybět ani libové hovězí. Budete-li si vybírat hovězí maso, potom nejkvalitnějším a nejméně tučným masem je svíčková. Za ní následuje roštěnec a možné je zvolit také zadní hovězí. Nemusíte se už dnes bát příliš vysokého obsahu tuku. Nové způsoby chovu zajišťují, že libové hovězí neobsahuje více než 5% tuku, z toho zhruba polovinu tvoří nasycené mastné kyseliny. Tedy nejde o nijak výrazné množství, které by vám zvýšilo hladinu cholesterolu. Na druhou stranu příliš vysoká konzumace tmavého masa podporuje vznik rakoviny tlustého střeva. Hovězí je ovšem kromě bílkovin vynikajícím zdrojem minerálů, hlavně železa a zinku, ale také selenu, chromu nebo křemíku či vápníku. V rozumném množství ho tedy lze doporučit.

Přípravou se dá hodně vylepšit i zkazit

Ani o vepřovém mase rozhodně úplně neplatí, že jenom tučné a tloustne se po něm. Třeba vepřová kýta má podobné množství tuku jako telecí hrudí. Hodně se dá udělat také přípravou masa. I dokonalé a výživově hodnotné maso můžete úplně zkazit nevhodnou přípravou a pak i kuře vyjde nastejno, jako kdybyste si v obchodě vybrali ten nejtučnější bůček. Ještě před zpracováním příliš tučné kusy masa odřežte. Volte nejlépe maso vařené či dušené. Pokud už budete smažit, použijte kvalitní olej a smažte se vyšší vrstvě, maso potom mnohem méně nasákne tukem. Po každé várce olej vyměňujte. Chcete-li snížit obsah tuku, vložte čerstvě usmažený řízek do vroucí vody a okamžitě ho vytáhněte. Při pečení pokud možno nepoužívejte tuk. Podlévejte vodou nebo vývarem, z masa se vypeče dost tuku. Při přípravě masa to nepřehánějte s kořením. Nechte vyniknout přirozenou chuť masa. Připravujte maso raději pomalu a dostatečně dlouho. Měli byste průběžně jíst všechny druhy masa a s žádným z nich to nepřehánět.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)