Bez lepku anebo s lepkem?

Pokud se říká, že u většiny onemocnění se stav zlepší úpravou stravy, tak při celiakii, tedy nesnášenlivosti lepku, to platí dvojnásob. Ti, kteří to zkusili, určitě vědí, o čem mluvím. Horší je, že takto postižených je stále více. Jen poradit v otázce výběru vhodných potravin jim zřejmě nemá kdo. Jinak by zřejmě věděli, čest výjimkám, že upéct koláč se strouhankou, jakože náhradou mouky, ještě neznamená, že koláč bude bezlepkový.

Ano, čtete správně. I to se může stát. A stalo.

fazole Přítel dnes přišel natěšený z práce, že dostali „výslužku“. Z oslavy svátku kolegyně. Sladké koláčky nabízela s tím, že jsou výborné, domácí a ještě k tomu „bezlepkové“. Namísto mouky prý použila strouhanku. Hm, zajímavý nápad. Škoda jen, že ta strouhanka byla z klasického pšeničného pečiva.

Nevím, kvůli čemu se takto při pečení rozhodla. Zda někdo z rodiny má opravdu problémy s lepkem. Ale volba to rozhodně nebyla správná. A možná se jí už někdo stihl i poděkovat. Neboť reakce postiženého často na sebe nenechá dlouho čekat.

Co je celiakie?

Podle dr. Bukovského je to autoimunitní onemocnění, jehož podstatou je nepřiměřená reakce organismu na kontakt s lepkem, bílkovinou některých obilovin. Spektrum projevů je velmi široké a to nejen ze strany trávicího traktu. U některých pacientů právě tyto projevy chybí. Pokud vznikne podezření, že se o celiakii může jednat, diagnóza se určuje vyšetřením protilátek z krve a následně potvrzením zánětu sliznice tenkého střeva na základě biopsie (odběru vzorku).
chléb

Čemu se vyhnout při celiakii

Na prvním místě obilninám s obsahem lepku. Těmi jsou hlavně pšenice, žito, ječmen, špalda. Někteří uvádějí, že se může oves. Je to individuální. Možná více ne jako ano. Znamená to ale, že vyhnout se musíme nejen samotným obilninám, ale i výrobkům z nich. A jelikož je rohlík z mouky, která lepek obsahuje, je jasné, že i strouhanka z něj bude lepek obsahovat. Vyloučit je potřeba i pivo a limonády slazené sladem. Při hotových výrobcích je třeba si všímat složení. Nekupovat hlavně ty, které jsou zahuštěné škroby. Ať už obyčejným kukuřičným, ale i tím modifikovaným. Melasa, sladové sirupy, aromata či barviva. Vše je tabu. No a teď si jděte koupit jogurt. Při hledání toho vyhovujícího sedřete boty. Aby to všechno nebylo jen o tom, co se nesmí. Hlavu vzhůru! Hodně se toho i smí!

Výběr surovin při celiakii

Možná právě proto, že jsme skoro zapomněli, jak chutnají jiné potraviny, než jen pšeničná mouka a výrobky z ní, někteří (myslím tím pacienty s celiakií), jsou nuceni právě chuť jiných potravin objevovat. Mouku si mohou dopřát z kukuřice, pohanky, jáhel, rýže či amarante. Netradičně i z luštěnin. Ovoce a zelenina je bez omezení. Stejně semena a ořechy. Mléko a mléčné výrobky. Dokonce i čokoláda. Nic však nesmí obsahovat škrob. No ale kdo by ho v kvalitní čokoládě čekal. Že?

Pokud máte opravdu diagnostikovanou nesnášenlivost lepku, vyplatí se dietu dodržovat. Pokud si však nejste jisti, raději s bezlepkovou dietou nespekulujte. Mohli byste si více ublížit než pomoci. Bezlepková mouka je totiž ochuzena o důležité látky jako vláknina, některé vitamíny, vápník a fosfor. A tak i zde platí: „Všeho s mírou“.

2 komentáře “Bez lepku anebo s lepkem?

  1. Firefox 10.0 Firefox 10.0 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0) Gecko/20100101 Firefox/10.0

    Dobrý den, zajímalo by mě, kde autor článku přišel na to, že celiak nemůže kukuřičný škrob? To je absolutní nesmysl!

    1. Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu
      Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux i686; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

      Dobrý deň,
      v mojom článku uvádzam definíciu celiakie podľa známeho odborníka Dr. Bukovského. A doporučenia ohľadom správneho výberu potravín pri tejto diagnóze sú z jeho knihy „Miniencyklopédia prírodnej liečby“. Pri prvom prečítaní aj mňa informácia o nevhodnost škrobu trochu prekvapila. No má to svoju logiku. Hoci sa môže zdať, že škrob celiatikom problémy nespôsobuje, z dlhodobého hľadiska to môže byť inak. Izolovaný škrob a zvlášť ten zmenený, teda modifikovaný, má totiž vysoký glykemický index. A tak sa pri jeho častej konzumácii môže z celiatika ľahko stať aj diabetik.

Napsat komentář: Eva Hartosová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..