web analytics
Lis 252015
 

Podzim se ukázal v plném proudu. Slunce je méně, zato stále více a více je obloha zatažená a prší. Teploty se pohybují jen nad nulou a my si oblékáme zimní kabáty. I zelenina na balkoně už to letos „zabalila“. Posbírali jsme poslední balkónová rajčata, které nám zpříjemňovali snídaně s domácím kváskovým chlebem. Balkony jsou prázdné a připraveny přijmout budoucí zeleň. Letos skončila sezóna balkónové zeleniny.
 

Pěstovat zeleninu na balkoně můžete namísto květů. Ve stejných truhlících a se stejnými náklady i péčí. Pak si ráno vyběhnete na balkon, odtrhnete pár rajčat z vlastní úrody a dáte si je na snídani s kváskovým chlebem. Voní a chutnají úplně jinak, než ty ze supermarketu. A jsou zaručeně čerstvé a bez chemie.

Tak o tomto už můžeme nyní jen snít. Minimálně do května, kdy se objeví první plody na nových keříčcích. Nyní jsme však poslední plody obrali, rostlinky sestříhali a spolu se zeminou umístili do kompostu v zahradě. Tak zrecyklují do nového humusu, který použiji při sázení nových ovocných stromů nebo révy.

balkónové paradajky

Letos jsme kromě cherry (keříkových) rajčat pěstovaly i běžné zahradní odrůdy. Potřebují trochu větší truhlíky, ale spolu s paprikami jsme měli dostatek úrody. Pro tříčlennou rodinu stačí čtyři 60 cm truhlíky a dva či tři 60 cm čtvercové truhlíky a máte dostatek čerstvé zeleniny na svůj stůl. Lečo se z toho uvařit nedá, ale i tak je významná úspora peněz při nakupování v obchodech.

Při pohledu z ulice byl náš balkon v paneláku nejzelenější z všech. A červené plody dobarvovali celý balkon. Pěstovali jsme i balkonové jahody a myslím, že jsme si všichni pochutnali jako na ovoci, tak na zelenině. Nyní je však už po sezóně, ale už o pár týdnů se můžeme začít připravovat na novou sezónu rajčat a paprik. Určitě je zase nasadíme na jižní balkon a budeme se těšit z vlastnoručně sklizené zdravé zeleniny na našem stole.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.